Oregano este o planta aromata folosita in bucataria italiana, greceasca alaturi de busuioc. Acest condiment are un gust dulceag si se poate gasi atat in stare proaspata, uscata si ulei. Este utilizat la prepararea salatelor pe baza de rosii, dar si condiment la prepararea sosurilor de pizza, paste si unele salate.
Cum alegem:
In Supermarket putem gasi oregano in stare proaspata, ambalat in cutii de plastic. Trebuie sa fiti atenti si sa alegeti acele plante cu o culoare vie, cu misros placut sis a evitati pe cele ingalbenite sau oxidate.
Cum se foloseste:
Spalati bine plantele pentru a scapa de impuritati, nisip, pietricele. Puneti-le intr-o sita peste care curge jetul de apa. Cu mainile se basculeaza intreaga cantitatea de plante pentru o spalare eficienta. Oregano proaspat se taie cu un cutit si apoi se zdrobeste intr-un mojar pentru a elibera uleiurile aromatice. Atunci cand folositi oregano uscat este ideal sa –l frecati putin in palme inainte de a-l pune in mancare, pentru a elibera uleiurile esentiale si aroma.
Cum se pastreaza:
Oregano proaspat se poatetine intr-o punga timp de 3 zile in frigeder. Oregano uscat se depoziteaza in loc racoros, intunecat, timp de 6 luni.