Ingrediente

Orezul ca si ingredient – tot ce trebuie sa sti despre orez

orez alb
53Views

Cu totii stim ca orezul este folosit ca si ingredient pentru multe mancaruri delicioase, de la pilaf pana la deserturi. Baza a bucatariilor din intreaga lume, orezul este un ingredient versatil care isi poate usor schimba gustul si textura. Un castron de orez bine gatit poate impresiona si bucatarii talentati.

Orezul este principalul aliment pentru aproximativ jumatate din populatia lumii. Este cea mai cultivata cereala peste tot in luma, pe langa de porumb si grau. Multe culturi de orez se gasesc in Asia de Sud Est si  China, orezul fiind cultivat de 7000 de ani.

Cateva lucruri de stiut despre orez

Exista trei tipuri de baza de orez: cu boabe mici, boabe lungi si boabe medii. Printre acestea  puteti gasi soiuri diferite.

Orez cu boabe mici – este tipul de orez cu un continut ridicat de amidon, care face ca boabele sa se lipeasca atunci cand sunt fierte.

Orez cu boabe lungi –  este tipul de orez a carui boabe sunt mai lungi, cu un continut scazut de amidon, iar atunci cant sunt fierte boabele nu se lipesc, sunt mai usor de separat.

Orez cu bob mediu – este tipul de orez dintre cel cu bob mic si cel cu bob lung, cu un continut de amidon putin scazut.

Tipuri de orez

Orezul alb –  a fost prelucrat pentru a indeparta coaja exterioara, taratele si germenii. Desi este mai putin hranitor, orezul alb are mai multe avantaje fata de orezul brun: se depoziteaza timp mai mult si se gateste mult mai repede. Orezul alb se gaseste in comert in trei tipuri de baza: cu bob scurt, lung si mediu.

Orezul brun – a fost prelucrat cel mai putin, fiindu-i indepartata doar coaja exterioara, lasandu-i taratele bogate in nutrienti si germeni. Este mult mai hranitor decat orezul alb. Orezul brun il puteti gasi in comert in cele trei tipuri de baza: cu bob scurt, lung si mediu. Orezul brun este foarte popular in bucatariile asiatice.

Orez negru – este o sursa foarte nutritiva de fier, vitamine, antioxidanti si fibre. Atunci cand este gatit el devine de culoare mov.

Orez aromat – are o aroma parfumata distincta atunci cand este gatit. Exemple sunt orez Basmati (India), orez Jasmine (Thailanda), Texmati (Texas)  si orezul salbatic pecan din Louisiana.

orez gatit
orez gatit

Cum se gateste orezul pe aragaz

Cred ca toata lumea sti sa gateasca orezul perfect. Cu toate acestea am sa va spun cum fac eu orezul pe aragaz.

La o cana de orez aveti nevoie de 1.5 cani de apa pentru a gati un orez perfect pe aragaz. In cazul in care clatiti orezul inainte, reduceti cantitatea de apa cu 2 linguri per cana de orez.

 

 

Leave a Reply

Acest site folosește cookie-uri. Prin utilizarea și navigarea în continuare pe acest site acceptați politica de confidentialitate si termeni si conditii . Informații detaliate despre utilizarea cookie-urilor pe acest site web sunt disponibile făcând clic pe setari cookie .
×